28 januari 2021

Sprint 3 vmbo: focus door inzichten leerlingenonderzoek

Docenten en hun culturele partners presenteerden tijdens sprint 3 de resultaten van het leerlingenonderzoek. De afgelopen weken heeft een aantal vmbo-leerlingen van Aeres VMBO Almere, Berechja College, Arte College en Buitenhout College thuis en op school verschillende opdrachten uitgevoerd. De resultaten hiervan en de gesprekken hierover geven inzichten en focus. De deelnemers zochten na de presentaties nog verder de breedte op in de ideeëngeneratie.

 

Voor het onderzoek maakten de leerlingen bijvoorbeeld foto- en tekenopdrachten, bouwden een themapark en gaven via een zelf ontworpen moodboard aan wat voor hen kunst & cultuur is. De opdrachten in de klas en de reflectiegesprekken met de leerlingen achteraf deden de docenten samen met hun culturele partner. Op 28 januari deelden ze gezamenlijk de inzichten die ze hebben opgedaan.

Inzichten leerlingenonderzoek

Aeres VMBO Almere en Vis à Vis

 

Arte College en KAF

 

Buitenhout College en Nieuwe Bibliotheek Almere

 

Berechja College en Cultuurbedrijf NOP

Ideeëngeneratie: verbreden en verdiepen

HKJ’en? Hoe kun je…

Met de inzichten gingen de deelnemers HKJ’en. HKJ staat voor Hoe kun je-vraag. Door het stellen en beantwoorden van deze vraag, kunnen de inzichten nieuwe ideeën voor een prototype opleveren.

In deze fase van het ontwerpproces zijn de teams nog steeds aan het divergeren, de breedte aan het opzoeken. Door delen uit een inzicht te halen, kunnen sub-oplossingen worden bedacht.

 

Een voorbeeld

Inzicht: Voor leerlingen is het belangrijk dat ze iets fysieks maken, waar ze trots op zijn.

HKJ-vraag: Hoe kun je iets fysiek maken?

Forced fit

Na de brainstorm met de HKJ’en zijn nog meer ideeën ontwikkeld, dit keer met de methode Forced fit. Met deze techniek ga je op zoek naar oplossingen voor een probleem uit één domein, door te putten uit technieken die gebruikt worden in een ander domein.

De deelnemers werden uitgedaagd hun gedachten de vrije loop te geven en verbindingen te maken die je misschien in eerste instantie niet zou maken.

Sprint 4 voor het vmbo staat gepland op maandag 1 maart.