Inspiratie

Vraag verkennen
Doen
Opdracht

Je laten inspireren is meestal niet de grootste uitdaging, maar wel het vasthouden van deze inspiratie en creatieve ideeën tot het moment dat je een idee gaat uitwerken en testen. Het is verleidelijk om in de veiligheid van de bekende weg te blijven. Om tot vernieuwende onderwijsvormen te komen, is het belangrijk geïnspireerd te raken en juist moedig te zijn. Het werkblad Inspiratie vormt hiervoor een geheugensteuntje.

Personen

  • Docent(en) en/of cultuurmaker.

Benodigdheden

  • Werkblad Inspiratie.
  • Inspiratiekaarten.
  • Inzichtkaarten. (volgen)

Wat

Het werkblad is bedoeld om de inspiratie die je uit de Inspiratie- en Inzichtkaarten haalt overzichtelijk vast te leggen. Op deze manier maak je elementen die jou inspireren zichtbaar en concreet, zodat je ze ook op een later moment makkelijk kunt terughalen en toepassen.

Hoe

  1. Download en print het werkblad op A3-formaat.
  2. Download en print de kaartensets.
  3. Neem de kaarten één voor één door en selecteer de kaarten die je het meest aanspreken.
  4. Leg de gekozen kaarten op het werkblad en noteer welke inspiratie je eruit haalt.
  5. Herhaal deze stappen tot je tien kaarten hebt gekozen.
  6. Wanneer je tien kaarten hebt gekozen, maak je een foto van het werkblad die je bewaart voor een moment in je ontwerpproces.

TIP: Wil je extra inspiratie ophalen? Voer bovenstaande stappen dan uit met je collega’s of leerlingen. Bespreek de kaarten en kom samen tot een selectie van tien kaarten of ga voor een willekeurige combinatie. Gebruik de kaarten vervolgens om samen te brainstormen over hoe je de inspiratie kunt vertalen naar concrete lesideeën. Iedereen kiest twee kaarten uit die je met elkaar combineert tot zoveel mogelijk vernieuwende, verrassende en gekke ideeën. Bijvoorbeeld: sounddesign + asielzoekers = een project waarbij je samen met asielzoekers geluiden uit hun thuisland combineert met geluiden uit de omgeving van de leerlingen. Houd verschillende rondes, waarbij je steeds twee nieuwe kaarten kiest. Stem tenslotte op de meest inspirerende ideeën.

Bestand: (491 KB)

Werkblad Inspiratie

Bestand: (2 MB)

Inzichtkaarten