Conceptkeuze

Ontwikkelen
Doen
Opdracht

Een idee of concept kiezen om verder uit te werken, is vaak een lastige stap. Het werkblad Conceptkeuze helpt je bij het sorteren van ideeën en concepten.

Personen

  • Docent(en) en/of cultuurmaker.

Benodigdheden

  • Werkblad Conceptkeuze.
  • Ideeën die je hebt bedacht en ingevuld op het werkblad Forced Fit (fase 3) of concepten die je hebt bedacht en hebt genoteerd of een of meer Concept one-pager(s) (fase 3).
  • Pennen of stiften.

Wat

Een idee of concept kiezen is vaak een lastige stap. Vaak zijn er veel ideeën bedacht en niet iedereen vindt het makkelijk om het eigen idee los te laten. De matrix op het werkblad Conceptkeuze helpt je om de ideeën te wegen.

Plaats jullie ideeën/concepten in de matrix of selecteer bijvoorbeeld de drie meest interessante. De horizontale as van de matrix gaat over de impact op de leerling: hoe meer impact het idee/concept heeft op de leerling, hoe meer naar rechts het op de as staat. De verticale as gaat over het realiseren van het concept: hoe makkelijker het te realiseren is, hoe hoger het concept/idee in de matrix komt te staan.
Het idee/concept dat het meest rechtsboven in de matrix staat, creëert de meeste impact met de minste moeite. Dit idee/concept is dus waardevol om mee verder te gaan.

Het ontwerpproces is een iteratief proces. Hierin bedenk je een idee, je creëert, je test in het klein (experiment) en in het groot (prototypetest), je herziet en verbetert en herhaalt de stappen. In deze fase van idee naar concept hoeft dus nog niets definitief te zijn. Je kunt altijd later in het proces teruggaan naar deze stap en opnieuw naar de mogelijkheden en keuzes kijken en terughalen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en deze herzien.

Hoe 

  1. Download en print het werkblad op A4- of A3-formaat, voor iedere deelnemer een.
  2. Als je doel is om van ideeën naar concept komen, neem dan het ingevulde werkblad Forced Fit (fase 3) erbij.
  3. Als je doel is om een concept te kiezen om te gaan testen door te experimenteren of te prototypen, neem dan de ingevulde Concept One-pager(s) (fase 3) erbij.
  4. Plaats de ideeën/concepten op de meest passende plek in de matrix.
    TIP 1: Zijn er meer ideeën/concepten interessant? Kijk dan eens of je ze kunt samenvoegen.
    TIP 2: Bij meer interessante ideeën/concepten kies je er twee of drie waar nog onzekerheden of aannames mee getest kunnen worden in een simpel experiment.
    TIP 3: Bij meer interessante ideeën/concepten kan het ook helpen nog eens terug te kijken naar de doelen en de ontwerpvraag van het begin. Wat zijn voor jullie onderdelen die belangrijk zijn en zwaar wegen?

Bestand: (488 KB)

Werkblad Conceptkeuze