Moodboard leerling

Vraag verkennen
Doen
Opdracht

Het werkblad Moodboard leerling is bedoeld om te ontdekken wat jij met en voor de leerling wilt bereiken. Het helpt je op weg naar het formuleren van je ontwerpvraag.

Personen

 • Docent(en) en/of cultuurmaker.

Benodigdheden

 • Werkblad Moodboard leerling.
 • Prikkelkaarten.
 • Ingevuld werkblad Inspiratie (fase 1) of de Inzichtkaarten.
 • Lijm.
 • Schaar.
 • Stiften.
 • Timer.

Wat

De Prikkelkaarten zijn willekeurige afbeeldingen die je op je eigen manier interpreteert en waar je een eigen betekenis aan geeft. Door je gedachten hierover op te schrijven, kun je duidelijker naar anderen communiceren op welke manier je de afbeelding interpreteert en wat de relatie is tussen de betekenis van deze afbeelding en de vraag ‘Wat wil je met of voor de leerlingen bereiken?’. Door de afbeeldingen op het werkblad te plakken, maak je een moodboard dat antwoord geeft op de vraag. Het moodboard kun je als houvast gebruiken om de ontwerpvraag te formuleren.

Hoe

 1. Download en print het werkblad op A3-formaat.
 2. Download en print de Prikkelkaarten op A3-formaat.
 3. Zet de timer op 15 minuten.
 4. Pak de Prikkelkaarten erbij: welke afbeeldingen spreekt je aan; welke afbeeldingen geven antwoord op de vragen ‘Wat wil je met of voor de leerlingen bereiken?’ en ‘Wat gun je de leerlingen?’
  TIP: Je kunt ook kijken naar de Inzichtkaarten of het ingevulde werkblad Inspiratie om op ideeën te komen. Schrijf of teken deze ideeën op het werkblad Moodboard leerling.
 5. Knip de afbeeldingen uit en plak ze op het werkblad. Pak een stift en schrijf je gedachtes naast de afbeelding. Je kunt jezelf de vragen stellen: Welke elementen zie ik in de afbeelding; hoe interpreteer ik deze elementen; waarom heb ik deze afbeelding gekozen; op welke manier geeft deze afbeelding antwoord op de vraag?
 6. Herhaal de voorgaande stappen totdat het werkblad vol is of totdat je geen afbeeldingen meer kunt vinden die jou helpen om de vraagstuk te beantwoorden.

TIP: Als je het werkblad individueel invult in een groep, neem de tijd om de moodboards te presenteren om inspiratie van elkaar op te doen. Zet de timer op 1 minuut en laat een persoon uit de groep presenteren. Geef de beurt door en zet de timer weer op 1 minuut. Herhaal deze stappen totdat iedereen uit de groep gepresenteerd heeft.

Bestand: (480 KB)

Werkblad Moodboard leerling

Bestand: (965 KB)

Prikkelkaarten

Bestand: (2 MB)

Inzichtkaarten