Noteren observatie – Fase 2

Onderzoeken
Doen
Opdracht

Op het werkblad Noteren observatie verzamel je alle observaties die je doet, terwijl de leerlingen de opdrachten uitvoeren en/of presenteren die horen bij het behoefteonderzoek leerlingen. Wat zie je gebeuren? Wat hoor je terug van de leerlingen? Wat valt je op?

Personen

 • Observatieteam: docent/cultuurmaker of docent/collega.

Benodigdheden

 • Werkblad Noteren observatie.
 • Pennen of stiften.

Wat

Het werkblad Noteren observatie is te gebruiken tijdens het onderzoek naar de behoefte van de leerlingen. Voor het behoefteonderzoek zijn er zes opdrachten voor leerlingen:

 1. Mijn kamer en/of Mijn hobby;
 2. Fotografeer kunst en cultuur om je heen;
 3. Moodboard kunst en cultuur;
 4. Themapark bouwen
 5. Festival ontwerpen;
 6. Stomme/leuke volwassene.

TIP: voor meer uitleg: Onderzoek voorbereiden.

Om zoveel mogelijk te leren van de belevingswereld van de leerlingen schrijf je direct al je eerste observaties op. Je kunt dit alleen doen, maar ook met een collega of de cultuurmaker met wie samenwerkt. Of je vraagt hen voor jou te observeren en aantekeningen te maken, zodat jij je kunt richten op het geven van de les.

TIP: Het kan meerwaarde hebben om twee of drie leerlingen te vragen of zij na de les nog even willen blijven zodat je kunt doorvragen naar het waarom van hun keuzes. Ben je met zijn tweeën, dan kan het ook tijdens de les, direct na afronding van de opdracht. De observant gaat met een groepje leerlingen buiten het lokaal zitten, terwijl de docent doorgaat met de les.

Hoe

 1. Download en print het werkblad uit op A3-formaat.
 2. Voer een of meer opdrachten van het behoefteonderzoek leerlingen uit en schrijf bij elke opdracht zoveel mogelijk op wat je hoort, ziet en wat je opvalt.
 3. Gebruik de vier hulpvragen linksonder op het werkblad om zoveel mogelijk observaties op te schrijven.
 4. Probeer zoveel mogelijk bij de leerlingen door te vragen.
 5. Alle observaties verwerk je vervolgens naar inzichten met behulp van het werkblad Belevingswereld leerlingen. LET OP! Doe dit zo snel mogelijk na het onderzoek, zodat de opdrachten nog vers in het geheugen zitten.

Bestand: (500 KB)

Werkblad Noteren observatie