Ontwerpskills leren

Vraag verkennen
Doen
Opdracht

Door de vier fases, en daarmee de acht stappen van ons design thinking-traject te doorlopen, leer je onderzoeken, denken en maken als een ontwerper. We hebben hier alvast wat handige weetjes verzameld.

Tekenen
Design thinking is een werkwijze waarbij niet alleen wordt geschreven, maar ook vaak met beeld zoals visuals, iconen, symbolen, emoticons, poppetjes en praatplaten wordt gewerkt. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar beeld kan niet zonder het woord. Zij versterken elkaar juist.

Op het internet vind je veel, soms gratis, beeldbanken, waar je in kunt grasduinen. Maar leuker is het als je zelf functioneel leert tekenen. Dat doe je door gewoon te beginnen. Pak een vel papier, een lekkere stift en start eenvoudig, de tekening hoeft niet perfect te zijn. Op YouTube zijn inspirerende filmpjes te vinden. Begin met concrete beelden en teken die na, zoals het bekende lampje, Probeer gaandeweg ook meer abstracte begrippen visueel te maken, zoals onderwijs en kwaliteit. Gebruik emoticons en poppetjes want die maken je verhaal persoonlijker. Hoe vaker je tekent, hoe makkelijker het gaat.

Van Post-its tot behang
Bij het ontwerpen heb je ook papier nodig. Zo kun je niet zonder Post-its. Ze zijn er in allerlei kleuren, vierkant of rechthoekig. Post-its zijn ideaal om ideeën te verzamelen en, mits je per idee een nieuwe Post-it gebruikt, om ze achteraf te sorteren. Je kunt gebruik maken van de verschillende kleuren om onderwerpen te merken of verschillende deelnemers te herkennen.

De Post-its kunnen je plakken op flipover-vellen, maar denk ook eens aan een rol brown paper of oude rollen behang. Ook altijd handig om bij de hand te hebben, is A4- en A3-papier.

Bouwen met LEGO
Design thinking gebruikt materialen zoals LEGO, K’nex en restmaterialen om ideeën driedimensionaal en visueel te maken. Hierdoor kom je makkelijker tot de kern van een idee. Het is eigenlijk ook een manier om keuzes te maken (te convergeren) en te prioriteren. Zeker als de factor tijd wordt toegevoegd. Bijvoorbeeld: bouw je toekomstdroom met lego in 5 minuten – welke keuze maak jij dan?

Stipstemmen
In het design thinking-proces wordt voortdurend gedivergeerd en geconvergeerd. Divergeren betekent dat je breed denkt en je oplossingsruimte verbreed door veel ideeën te bedenken en te verzamelen. Convergeren betekent dat je een groot aantal ideeën terugbrengt naar bijvoorbeeld drie. Stipstemmen is een mooie methode om met een groep te prioriteren. Iedere deelnemer krijgt drie stippen om zijn keuze kenbaar te maken. De drie ideeën met de meeste stippen gaan door naar de volgende ontwerpstap.

Ontwerpkoffer
We raden je aan koffer aan te schaffen om diverse handige ontwerpmaterialen in te verzamelen. Deze ontwerpkoffer kun je vervolgens altijd gemakkelijk erbij pakken als je aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan een gereedschapskist. Onderaan deze pagina kunnen je een voorgestelde materialenlijst downloaden.

Digitaal samenwerken

Willen (of moeten) jullie digitaal samenwerken, dan bieden onderstaande applicaties beproefde resultaten.

MURAL
Werkt als een whiteboard: je kunt erin tekenen en ook heel handig digitale post-its plakken.
Er is een gratis educatieve versie aan te vragen.

Padlet
Goed en handzaam om input van verschillende deelnemers te verzamelen en te tonen. Het is ook prima geschikt om een soort bronnenboek op te stellen, informatie van bijeenkomsten te delen enzovoort.

Online opslag
Als opslag van gezamenlijke materialen en om gezamenlijk in documenten te kunnen werken. Er zijn diverse (gratis) online opslagmogelijkheden, zogenoemde clouddiensten. Denk aan Google Drive, Microsoft OneDrive, iCloud en Dropbox.

Bestand: (89 KB)

Materialenlijst