Reflectie

Testen en Evalueren
Doen
Opdracht

Het designthinking-proces is een iteratief proces. Nu je aan het einde van het proces bent, betekent dit niet dat het stopt. Kijk nog eens kritisch naar het proces wat je hebt doorlopen.

Personen

  • Docent(en) en/of cultuurmaker

Benodigdheden

  • Werkblad Reflectie.
  • Pennen of stiften.

Wat

Reflecteren helpt je om even uit het proces te stappen en erop terug te blikken. Je denkt na over hoe je het beste verder kan of wat er nog moet gebeuren. Wat heb je gedaan, wat je is bijgebleven, wat heb je geleerd, wat wil je behouden of toch nog aanpassen? Het helpt door hierop te reflecteren om te bepalen wat je nog als vervolgstappen zou willen doen.

Hoe

  • Download en print het werkblad op A3-formaat.
  • Benoem welk moment per fase je gaat reflecteren. Je kunt reflecteren over een hele fase maar je kunt ook reflecteren over de samenwerking met de partner of over de kwaliteiten van je bouwsteen.
  • Vul vervolgens de vragen in. Wat heb je gedaan in deze fase? Wat is je bijgebleven. Wat zijn verrassende of interessante inzichten die je hebt opgedaan? Wat vind je belangrijk om te onthouden? En zijn er dingen die je wil aanpassen? Schrijf vooral de dingen op die je opvallend vindt! Ze kunnen je helpen te bepalen hoe je verder wilt met de bouwsteen en of je misschien nog een stap in het proces zou willen doorlopen, om de bouwsteen nog verder aan te scherpen!
    TIP: Hoe meer je reflecteert, hoe meer je leert!

Bestand: (569 KB)

Werkblad Reflectie