Voorwerpen-brainstorm

Ontwikkelen
Doen
Opdracht

Met de Voorwerpen-brainstorm maak je een extra out-of-the-box brainstormstap op de HKJ-brainstorm. Aan de hand van willekeurige voorwerpen bedenk je nog meer ideeën als oplossingen voor de HKJ-vragen. Deze brainstormsessie gebruik je als verdiepende stap na een HKJ-brainstorm.

Personen

 • Docent(en) en/of cultuurmaker.

Benodigdheden

 • Werkblad Voorwerpen-associaties.
 • Werkblad Voorwerpen-overzicht of een voorwerp uit je eigen omgeving.
 • Ingevulde werkbladen HKJ-brainstorm.
 • Pennen of stiften.
 • Timer.
  .

Wat

Met de Voorwerpen-brainstorm komt je, aan de hand van de eigenschappen van een gekozen voorwerp, tot vernieuwende en gekke ideeën. Je gebruikt hiervoor het werkblad Voorwerpen-associaties en een voorwerp.

Je kunt een voorwerp uit je eigen omgeving kiezen. Als je met met een aantal mensen gaat brainstormen, kun je een aantal willekeurige gekozen voorwerpen in een grabbelzak doen en er vervolgens ieder een uithalen.

Je kunt ook een voorwerp kiezen van het werkblad Voorwerpen-overzicht: knip de afbeeldingen uit, leg de plaatjes met de afbeelding naar beneden en laat de deelnemers één willekeurig kaart uitkiezen.

Hoe

 1. Download en print het werkblad Voorwerpen-associaties op A3-formaat, voor iedere deelnemer één.
 2. Kies een voorwerp.
 3. Teken of beschrijf het voorwerp in in de cirkel op het werkblad Voorwerp-associaties. Heb een plaatje gekozen, plak deze dan op.
 4. Zet een timer op 5 minuten.
 5. Schrijf zoveel mogelijk verschillende associaties op bij het voorwerp. Gebruik hiervoor de hulpvragen op het werkblad.
 6. Pak nu de ingevulde werkbladen HKJ-brainstorm erbij.
 7. Zet een timer op 2 minuten.
 8. Brainstorm je alleen pak dan elke 2 minuten een nieuwe HKJ-vraag en gebruik hetzelfde voorwerp voor alle bladen om bij de verschillende HKJ-vragen tot vernieuwende oplossingen te komen.
 9. Brainstorm je met een team dan begint iedereen bij een ander ingevuld HKJ-brainstorm werkblad. Gebruik alle associaties van de voorwerpen om de ideeën op het werkblad aan te vullen. Hoe kan het voorwerp (of de kenmerken van het voorwerp) bijdragen aan nieuwe/ bredere/gekkere ideeën? Als de 2 minuten voorbij zijn, schuif je het werkblad door naar de persoon links van je en wordt er weer opnieuw 2 minuten gebrainstormd. Zo kijkt iedereen met een nieuwe frisse blik naar hoe het voorwerp tot nieuwe ideeën kan leiden als oplossingen voor de HKJ-vragen.
 10. TIP: Beperk je zelf niet: schrijf alle oplossingen op, ook die misschien helemaal niet haalbaar of te futuristisch lijken. Hierdoor prikkel je je hersenen om buiten de kaders te denken.

Bestand: (495 KB)

Werkblad Voorwerpen-associaties

Bestand: (845 KB)

Werkblad Voorwerpen-overzicht