Vragen en aannames – Fase 4

Testen en Evalueren
Doen
Opdracht

Als je idee bijna helemaal gereed is, ga je een prototypetest voorbereiden. Welke onzekerheden, vragen, twijfels en aannames heb je en zou je willen onderzoeken?

Personen

 • Docent(en) en/of cultuurmaker.

Benodigdheden

 • Werkblad Vragen en aannames.
 • Timer.
 • Een (les)idee, -concept of -activiteit.

Wat

Met het werkblad Vragen en aannames bedenk je welke vragen en onzekerheden die je hebt over het lesidee, je wilt testen met leerlingen. In het klein tijdens een experiment, of in het groot tijdens de prototypetest. Door hier vroegtijdig bij stil te staan, loop je tijdens het testen minder snel tegen onverwachte dingen aan. Je kunt dan tijdens het testen beter de focus leggen op deze aannames en een kritische blik werpen op je idee.

Hoe gebruik je het werkblad

 1. Download en print het werkblad op A3- of A4-formaat.
 2. Op het werkblad zie je vier vragen die je van boven naar beneden kan afwerken.
 3. Zet een timer op 2 minuten en brainstorm over de eerste vraag. Zet alle mogelijke antwoorden op het werkblad.
 4. Als je dit gedaan hebt, zet je de timer opnieuw en brainstorm je over de tweede vraag. Ga zo door tot je alle vragen hebt beantwoord.
 5. In de volgende stap denk je na over welke aannames je het meest interessant of opvallend vindt en markeer je deze.
 6. Wanneer je het werkblad in groepsverband gebruikt, kun je de aannames met elkaar delen om te zien hoe iedereen over het lesidee of activiteit denkt.
 7. Selecteer gezamenlijk de belangrijkste aannames en vragen. Deze selectie kun je gebruiken bij het opstellen van de prototypetest.

Bestand: (498 KB)

Werkblad Vragen en aannames