Formuleer je ontwerpvraag

Vraag verkennen
Doen
Opdracht

Elk ontwerpproces start met het formuleren van een ontwerpvraag. Deze vraag baseer je op een van de thema’s die voor jouw school/organisatie belangrijk zijn. De ontwerpvraag vormt de basis van je proces.

Personen

  • Docent(en) en/of cultuurmaker.

Benodigdheden

  • Werkblad Formuleer je ontwerpvraag.
  • Inzichtkaarten.
  • Inspiratiekaarten. (volgt)

Wat

Het is belangrijk om aan het begin van je ontwerpproces een aantal dingen zo concreet mogelijk te maken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk te weten wat je wilt onderzoeken, wie je doelgroep is en welk probleem je wilt aanpakken. In Studio VMBO starten we met het formuleren van een ontwerpvraag. Deze vraag vormt de basis van je proces. Gedurende de vier fases zijn er momenten waarop je keuzes moet maken. Als je je ontwerpvraag er dan bijpakt, heb je weer scherp waar je naartoe wilt werken.

Hoe

  1. Download en print het werkblad op A3-formaat.
  2. Het werkblad bestaat uit zes subvragen. Begin linksboven met het beantwoorden en werk de vragen af van links naar rechts en van boven naar beneden.
  3. Vul de onderdelen duidelijk en specifiek aan, zodat jouw ontwerpvraag scherp en beantwoordbaar wordt. Maar wees ook niet te specifiek, er moet nog genoeg oplossingsruimte zijn.
  4. Bespreek de vragen waar je niet direct het antwoord op weet met collega’s. Voor het beantwoorden van sommige vragen kun je inspiratie halen uit de Inspiratie- en Inzichtkaarten.
  5. Na het beantwoorden van de zes subvragen kun je de ontwerpvraag formuleren. De vraag is een zin die we hebben opgedeeld in drie delen:

              Hoe kunnen we met kunst- en cultuuronderwijs…
              rond het thema…
              als school onze leerlingen helpen om…

  • TIP: Bekijk voor meer achtergrondinformatie de theorie over vraagverkenning.

Bestand: (491 KB)

Werkblad Formuleer je ontwerpvraag

Bestand: (2 MB)

Set Inzichtkaarten plus instructie